Го најдоа патот до срцата на клиентите: кинеските електрични автомобили го освојуваат европскиот пазар

Кинеските електрични автомобили успешно го освојуваат европскиот пазар, а потрошувачите во ЕУ не ја делат загриженоста на Брисел, кој неодамна започна истрага за кинеските државни субвенции за оваа индустрија.

Европа е особено интересна за кинеските производители на електрични возила (ЕВ) поради ниските увозни царини од 10 отсто, додека во САД тие изнесуваат 27,5 отсто.

Покрај тоа, Европа е вториот најголем пазар на батерии за електрични возила во светот по Кина.

Климатските купувачи на автомобили во Европа кои се борат со зголемените трошоци за живот се воодушевени што електричните возила во Кина се и достапни и стилски дизајнирани.

Тие не се грижат за геополитиката и не се загрижени за заканата за локалната автомобилска индустрија.

Можеби ќе ве интересира...

За нив нема криза: Еве кој е најголемиот извозник на автомобили во Америка

BiznisPRO

Србите даваат и до 5.000 евра гратис: Ќе го следи ли Македонија примерот на за субвенции на електрични автомобили?

BiznisPRO

„Мерцедес“ ја напушта Русија

BiznisPRO