Годината што доаѓа ќе биде предизвик за енергетскиот систем на Црна Гора

За енергетскиот систем на Црна Гора, следната година, во која термоелектраната Пљевља ќе биде офлајн неколку месеци, ќе биде голем предизвик.

Ова беше соопштено на средбата на претставници од енергетскиот сектор со министерот за енергетика и рударство Саша Мујовиќ.

Како што соопштија од Електроиндустријата на Црна Гора (ЕПЦГ), на средбата било оценето дека мора да се најде начин да се надмине овој предизвик, преку соработка и активно учество на сите сегменти на системот, пренесува Мина.

Извршниот директор на EPCG Иван Булатовиќ рече дека „ни претстои многу предизвикувачки период“.

„Но, сигурен сум дека имаме и знаење и добра волја преку заедничко дејствување, кое, меѓу другото, вклучува активни мешани работни групи, брзо и ефикасно да дојдеме до решенија кои се задоволителни не само за сите сегменти од енергетскиот сектор. но и за државата во целина“, истакна Булатовиќ.

На средбата присуствуваа и раководителите на црногорскиот електродистрибутивен систем, црногорскиот електропреносен систем, Регулаторната агенција за енергетика и регулирани комунални дејности и црногорскиот оператор на пазарот на електрична енергија.

Можеби ќе ве интересира...

ХРВАТИТЕ ПРОДАВААТ ОСТРОВ ЗА 3,2 МИЛИОНИ ЕВРА: Кој сонува да се изолира од сите – сега има можност да го стори тоа, спорно е само едно

BiznisPRO

Големо поскапување на горивата во Хрватска од денеска: Дизелот поскап за 12,2 денари

BiznisPRO

Телеком Србија ги претстави своите серии пред публиката во Дубровник

BiznisPRO