Хрватска / фото Бизниспро

ХРВАТИТЕ ПРОДАВААТ ОСТРОВ ЗА 3,2 МИЛИОНИ ЕВРА: Кој сонува да се изолира од сите – сега има можност да го стори тоа, спорно е само едно

Колку пати сме го кажале познатото „Одам да живеам на пуст остров“. За оние со подлабок џеб тоа одамна не е невозможно, па голем дел од Холивуд веќе има свои приватни острови. Сега таква шанса се појави во нашата средина. Имено, покрај брегот на Јадранското Море може да се најдат огласи за продажба на острови кои се во приватна сопственост, а еден таков остров во Хрватска чини 3,2 милиони евра.

Еден остров кој моментално се нуди на пазарот е Велики Шкољ во заливот Малостон, со површина од 21.677 квадратни метри. Агенцијата преку која се продава тврди дека е идеален за одморалишта Glamping, натуристички одморалишта, свадби, уживање во школки и посета на островски фарми со школки, приватни забави, тим билдинг, ексклузивни дневни изнајмувања за разни настани и слично, пишува Пословни дневник.

Тврдат дека е можно да се изгради уште една камена куќа на островот со засадени маслинови градини или некоја друга култура и да се регистрира семејна фарма.

Тие додаваат дека островот Велики Шкољ во заливот Малостон обезбедува целосна приватност и многу можности за развој на различни проекти.

На островот има прекрасна борова шума која дава сенка за уживање, како и камена куќа изградена пред 1968 година, а островот има и извор на вода за пиење.

Спорна територија
Велики Шкољ се наоѓа во каналот Малостон, во непосредна близина на полуостровот Клек. Исто така, важно е да се истакне дека нејзиниот меѓународен политичко-територијален статус не е целосно решен. Иако според договорот Туѓман-Изетбеговиќ за воспоставување државна граница од 1999 година, беше договорено островите Велики и Мали Шкољ да и припаѓаат на Босна и Херцеговина, овој договор никогаш не бил ратификуван во државните парламенти, додека во исто време таму е противење од Хрватска на овој начин на исцртување на морската граница во каналот Малостон.

Можеби ќе ве интересира...

Владимир Лучиќ најавува: Нови ексклузивни ТВ канали во мрежата на Телеком Србија!

BiznisPRO

Голема инвестиција во туризмот во Србија: Државата ќе дели по 25.000 евра за куќи во етно стил, но има еден услов

BiznisPRO

Пензионерите во Србија до крајот на ноември ќе добијат еднократна помош од 20.000 динари

BiznisPRO