Хрватска бара сезонски работници: Угостителите со најмали плати, покажуваат податоци

Сезоната се приближува, а со неа и големиот проблем на туристичките работодавци во последните години – недостаток на работници. Еден хотел во Хрватска буквално се соочува со проблемот што не може да најде хонорарна собарка со плата од 600 евра.

На социјалните мрежи се крена вистинска бура затоа што чистачите на станови бараат 20 евра на час, а платите во оваа професија се толку малку. Исто така, келнерите бараат повисоки плати, како на пример 1700 евра, за да работат во летниот сезон, иако просечната плата во Хрватска е 1500 евра.

Чистачите во Сплит започнаа протест за платите, а една работничка рекла дека не е точно дека нивните плати се 1500-1800 евра, туку има плата од 1054 евра со празници и прекувремени часови. Таа истакна дека работи и за сите празници, вклучувајќи ги Нова година, Божиќ и Велигден, што е разлика од оние кои чистат градинки и училишта. Градинките, пак, работат цела година без распуст и платата на домаќинка со 15 години работен стаж за чистење и средување е 690 евра. Некои луѓе работат во смени, вклучувајќи сабота и недела, но нивните плати се помалку.

Податоците на државниот завод за статистика во Хрватска покажуваат дека најмалку заработуваат вработените во угостителство и хотелиерство (746 евра), безбедносните и истражните активности (832 евра) и туристичките агенции (855 евра).

Образованието има важна улога за висината на платата, но индустријата значително влијае. Индустрии како телекомуникации, фармацевтика и финансии ги плаќаат подобро своите вработени , така што оние со пониско образование имаат повисоки плати од оние со високо образование во друга индустрија.

Кога се зема во предвид дека туризмот е една од најголемите индустрии во Хрватска, проблемот со недостигот на работници во туризмот може да има значаен ефект врз економијата на земјата.

Сепак проблемот со недостигот на работници во туризмот е глобален проблем и се појавува во многу земји низ светот. Иако високата безработица може да сугерира дека има доволно работници за работите во туризмот, вистинската слика е покомплицирана. Работата во туризмот е сезонска и не секој работник е подготвен или желен да работи во оваа индустрија. Затоа, е важно да се направат промени во начинот на работа и да се подобрат условите за работа на работниците во туризмот, за да може да се задржат работниците и да се оствари стабилност во оваа индустрија.

Можеби ќе ве интересира...

ЈАДРАНОТ БАРА ПИЦА МАЈСТОРИ ВО ПРЕСРЕТ НА СЕЗОНАТА: Платата е до 2.500 евра, а условите се подобруваат

BiznisPRO

За фрлена цигара – 250 евра

BiznisPRO

Подравка со одлични резултати ја заокружи 2023 година

BiznisPRO