ИЕА: Растот на глобалната побарувачка на нафта ќе забави до 1,1 милиони барели дневно во 2024 година

ПАРИЗ – Растот на глобалната побарувачка на нафта ќе забави од 2,3 милиони барели дневно на 1,1 милиони барели дневно во 2024 година, објави денеска Меѓународната агенција за енергетика (ИЕА) во мајскиот извештај.

Прогнозата за 2024 година е намалена за околу 100.000 барели дневно во однос на претходната априлска проценка, бидејќи ИЕА гледа дека растот на побарувачката на нафта се враќа на својот историски тренд по екстремната нестабилност во годините на пандемијата и Украина.

Според извештаите, слабата индустриска активност и благите зимски температури ја намалија потрошувачката на енергија во првиот квартал од 2024 година, особено во Европа.

ИЕА очекува растот на глобалната побарувачка на нафта да достигне 1,2 милиони барели дневно во 2025 година, според веб-страницата на организацијата со седиште во Париз.

Организацијата на земјите извознички на нафта (ОПЕК) во својот последен мајски месечен извештај, објавен вчера, објави дека очекува побарувачката на нафта да порасне за 2,2 милиони барели дневно (bpd) во 2024 година и дополнителен раст на побарувачката од 1,8 милиони барели во 2025 година. .

Според тоа, прогнозата на Меѓународната агенција за енергетика значително се разликува од последната проценка на нафтениот картел ОПЕК.

Можеби ќе ве интересира...

Денеска започнува Глобалната недела на парите 2024: „Заштитете ги вашите пари, обезбедете ја вашата иднина“

BiznisPRO

Што ќе биде ова? Кинеската трговија со нафта со Иран е во застој

BiznisPRO

Биткоинот на ново највисоко ниво на сите времиња, ја проби магичната линија

BiznisPRO