фото jannonivergall / pixabay

Индекси на продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар, јануари 2024 година

Според податоците на Државниот завод за статистика, во јануари 2024 година, продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар се повисоки за 0.2 % на месечно ниво, а се пониски за 2.3 % на годишно ниво.

Во јануари 2024, во споредба со декември 2023 година, продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар се повисоки во групите Трајни производи за широка потрошувачка за 2.9 %, Енергија за 2.6 % и Нетрајни производи за широка потрошувачка за 0.3 %.

Во јануари 2024, во споредба со јануари 2023 година, продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар се пониски во групите Интермедијарни производи, освен енергија за 31.1 %, Капитални производи за 4.4 % и Енергија за 1.0 %.

Можеби ќе ве интересира...

Утврдени цените на горивата за следните денови

BiznisPRO

Не е првоаприлска шега – Ново значително намалување на дизелот од полноќ

BiznisPRO

Почна исплатата на ноемвриските пензии

BiznisPRO