Индија потпиша договор со четири земји

Индија денеска потпиша трговски договор со Исланд, Лихтенштајн, Норвешка и Швајцарија.

Договорот вклучува обврска да инвестира 100 милијарди долари и да отвори еден милион работни места во Индија во следните 15 години, соопштија официјални лица.

Индија вети дека ќе ги намали извозните тарифи за индустриски производи за четирите европски земји кои ја сочинуваат Европската асоцијација за слободна трговија (ЕФТА).

„Договорот ЕФТА меѓу Индија има за цел да донесе одредени економски придобивки, како што се подобри интегрирани и посилни синџири на снабдување, нови можности за компаниите и бизнисмените од двете страни, што би довело до зголемена трговија и инвестиции, отворање работни места, како и економски раст. , се вели во соопштението на ЕФТА.

Индиското Министерство за трговија и индустрија Пијуш Гојал изјави дека за прв пат Индија потпиша договор со важен економски блок од Европа.

Њу Делхи работи и на трговски договори со Велика Британија и со Европската унија.

Можеби ќе ве интересира...

Суфицит во буџетот на Црна Гора 158,5 милиони евра

BiznisPRO

Кина повторно увезува црвено месо од Австралија

BiznisPRO

Германската продажба на мало паѓа

BiznisPRO