Опфатени широк спектар на серии: BMW повлекува повеќе од 370.000 возила поради ГОЛЕМ ДЕФЕКТ

Според писмото испратено до германски клиент, BMW иницирал глобално повлекување на 371.756 возила поради дефект на интегрираниот систем за сопирање.

Повлекувањето опфаќа широк спектар на серии на BMW и различни модели, вклучувајќи сè, од компактните серии 2 Active Tourer и X1, преку грубите SUV линии како што се X3, X4, X5, X6 и X7, до врвната серија 5 и Седаните од серијата 7, како и нивните M модели со високи перформанси и електричните возила како iX1, i5 и i7.

Сопствениците на возилата погодени од ова отповикување се известени со писма во кои се повикуваат да закажат посета на нивната локална работилница на BMW. Само во Германија биле контактирани речиси 47.000 сопственици на возила.

Проблемот, според производителот на автомобили, се манифестира преку специјално предупредување на дисплејот во кокпитот на возилото, кое ги советува возачите дека можеби е потребна поголема сила на педалата и да избегнат нагло сопирање.

Главната причина за дефектот е откриена во можното нарушување на сигналот во сензорот за положба на моторот, што може да доведе до дефект на хидрауличната потпора на силата на сопирање.

Како лек, BMW се обврза да го замени интегрираниот систем за сопирање во сите засегнати возила.

Ова претпазливо повлекување опфаќа голем број модели произведени помеѓу 2022 и 2024 година, демонстрирајќи го проактивниот став на BMW во безбедноста и доверливоста на својот возен парк, и покрај логистичките и техничките предизвици што ги вклучува ваквото големо повлекување, пренесува SeeBiz.

Можеби ќе ве интересира...

Од 563 до 1.198 евра: Државна помош ќе можат да добијат лица без постојана адреса

BiznisPRO

Проблеми со продажба на куќи за евра во Италија: Продадени се само две

BiznisPRO

Доаѓа значително зголемување на минималната плата?

BiznisPRO