Инфлацијата во Унгарија падна

Годишната стапка на инфлација во Унгарија падна во февруари од 3,8 отсто во јануари на 3,7 отсто и сега е најниска од март 2021 година.

Ова денеска го соопшти Централниот завод за статистика на Унгарија (КСХ).

Цените на храната се зголемија за 2,2 отсто на годишно ниво, забавувајќи се од јануарските 3,6 отсто, исто како и цените на алкохолните пијалоци и тутунот, со зголемување од 5,3 отсто во февруари наспроти 8,1 отсто во јануари.

Во услужниот сектор е забележано мало забавување на растот на цените на годишна основа, од јануарските 10,4 на 10 отсто, се наведува на веб-страницата на КСХ.

Годишната основна стапка на инфлација во Унгарија падна во февруари од 6,1 отсто во јануари на 5,1 отсто и сега е најниска во последните 27 месеци.

На месечна основа, цените пораснаа за 0,7 отсто во однос на јануари, со исто темпо како и претходниот месец.

Можеби ќе ве интересира...

Луѓето сакаат нов работен систем: Повеќе од 80 проценти од вработените сакаат четиридневна работна недела

BiznisPRO

Цените на недвижностите конечно паѓаат

BiznisPRO

Цената на нафтата падна

BiznisPRO