Ќе работат 4 дена во неделата: Вработените во оваа земја ќе може да ги исклучуваат телефоните за време на викендите и ќе можат да ги игнорираат пораките од шефовите

Работниците во Белгија наскоро ќе можат да изберат четиридневна работна недела како дел од серијата реформи на пазарот на трудот објавени во вторник.

Реформскиот пакет договорен од повеќепартиската коалициска влада во земјата, исто така, ќе им даде право на работниците да ја исклучуваат работната опрема и да ги игнорираат пораките за работа по часови без страв од одмазда.

– Имавме две тешки години. Со овој договор го поставивме светилникот за економија која е поиновативна, одржлива и дигитална. Целта е да можеме да ги направиме луѓето и компаниите посилни – изјави белгискиот премиер Александар де Кроа на прес-конференција на која беше објавен пакет реформи, пренесува Еуроњуз.

Хонорарците ќе добијат и посилна правна заштита според новите правила, додека работниците со полно работно време ќе можат да работат на флексибилен распоред на нивно барање.

Сепак, воведувањето реформи во законот може да потрае со месеци, бидејќи законот мора да биде подложен на повеќе читања од федералните пратеници пред да биде усвоен.

Значаен дел од новите белгиски трудови реформи влијаат на рамнотежата помеѓу работата и животот на вработените во јавниот и приватниот сектор.

Нацрт-реформскиот пакет договорен од федералната влада на земјата ќе им даде можност на работниците да побараат четиридневна работна недела.

Во јануари, државните службеници кои работат за белгиската федерална влада добија право да ги исклучуваат работните уреди и да игнорираат пораки по работното време без одмазда од шефовите.

Сега сите белгиски работници, вклучително и оние од приватниот сектор, ќе го добијат истото право.

Можеби ќе ве интересира...

Потрошувачите во еврозоната очекуваат инфлација од 3,2 отсто

BiznisPRO

Цените на недвижностите „дивеат“: Воведуваат нов данок

BiznisPRO

Бонуси до 3.000 евра на работниците поради инфлација

BiznisPRO