Кратења во сите сектори: Мајкрософт отпушти илјада луѓе

Мајкрософт отпушти вработени во тимови низ целата компанија, според повеќе вработени. Само оваа недела 1.000 луѓе останаа без работа.

Се чини дека намалувањата се широко распространети низ целата компанија: разговорите со луѓе блиски до компанијата и објавите на социјалните мрежи како Blind и Twitter покажуваат дека намалувањата влијаеле на сè, од одделот за игри на Xbox до мисијата и технологијата KC на врвната стратешка организација на Microsoft. Ламсон, долгогодишен ветеран на Мајкрософт и менаџер на производи во Канцеларијата на главниот директор за технологија, во понеделникот вечерта објави дека ја изгубила работата.

– Како и сите компании, ние редовно ги проценуваме нашите деловни приоритети и соодветно правиме структурни прилагодувања – изјави портпаролот на Мајкрософт.

– Ќе продолжиме да инвестираме во нашиот бизнис и да вработуваме во клучни области на раст во наредната година – додаде таа.

Мајкрософт во јули соопшти дека планира да отпушти помалку од 1% од својата работна сила од 180.000 лица и значително го забави вработувањето поради стравувањата од рецесија. Не е јасно дали овонеделните отпуштања биле вклучени во претходната бројка.

Зак Крамер, кој го предводи инженерскиот тим на мисијата на Мајкрософт, ги информирал вработените преку е-пошта дека групата ќе ја „деприоритизира работата што веќе е во тек“.

– Ова е тешко да се направи – рече Крамер во е-поштата до која Business Insider имал пристап. „Има многу идеи кои потенцијално би можеле да имаат влијание и секој од нас работеше многу напорно, но мораме да направиме компромиси бидејќи ресурсите не се неограничени и времето е најтешко од сите.

Е-поштата на Крамер не ги спомна експлицитно отпуштањата, но рече дека лидерите ќе работат со оние „дел од промената на приоритетите“ за да ја „заокружат постојната работа и да ги одредат следните чекори“. Тимовите на блокот за сечкање се чини дека вклучуваат Студио Алфа, кое Мајкрософт еднаш го нарече своја „сериозна иницијатива за игри“ за симулации на воени игри, и владиниот тим за проширување на мисијата.

Можеби ќе ве интересира...

Ја турна цената на златото: Индексот на доларот најнизок во последните 3 месеци

BiznisPRO

Јапонија ја менува монетарната политика по 17 години

BiznisPRO

Подобро од другите: Apple сега вреди повеќе од 3 познати компании ЗАЕДНО

BiznisPRO