• ноември 3, 2022
  • 0 МИНУТА ЧИТАЊЕ

Кутиров: Статусот на Овластен економски оператор обезбедува конкурентска предност и нови деловни можности за компаниите

Кутиров: Статусот на Овластен економски оператор обезбедува конкурентска предност и нови деловни можности за компаниите

„Програмата за Овластен економски оператор, која обезбедува конкурентска предност и нови деловни можности за компаниите, во последните неколку години станува се повеќе препознаена. Во моментов имаме 24 компании со статус на ОЕО во нашата земја, кои се вклучени во околу 50% од вкупниот обем на трговија според вредност. Фокусирани сме и на активностите за меѓусебно признавање на ОЕО во регионот, така што во овој момент воспоставивме меѓусебно признавање со Србија, а овој процес со Албанија е во завршна фаза“, истакна директорката на Царинската управа, Славица Кутиров, на панел дискусија „Унапредување на анализата на податоци за подобрување на ОЕО програмите“, одржана во рамки на Регионалната конференција на асоцијацијата за ОЕО во Белград, во организација на ГИЗ.

Во контекст на активностите на проектот Поддршка на регионалната економска интеграција, директорката Кутиров и директорите на Царинските управи од Црна Гора, Србија и Албанија дискутираа за новите можности за регионална соработка.

Директорката Кутиров нагласи дека понатамошната дигитализација продолжува преку развојот на нови системи и надградба на постоечките, согласно барањата на ЕУ. Со тоа ќе се овозможи подобрување на обработката на податоци, поефикасна анализа на ризик, консолидирани бази на податоци и понатамошни поедноставувања во царинските постапки, како чекор понатаму во олеснувањето на трговијата. Надградбите на системот СОЦДАД, размената на информации со другите институции, како и имплементацијата на Новиот едношалтерски систем, во чии рамки ќе се имплементира заедничка анализа на ризиците, ќе овозможат поефикасна проверка на потребните услови кои компаниите треба да ги исполнат за стекнување статус на ОЕО.

„Царинската управа работи и на воведување на сервис за завршување на царинската постапка за еден час, за царински декларации на зелен канал за кои се платени или обезбедени царинските давачки. Од оваа новина најголема корист ќе имаат компаниите кои поседуваат одобрение за Овластен економски оператор, како доверливи економски оператори, препознаени во процесот на анализа на ризик“, потенцираше таа.

Царинската управа е постојано исправена пред предизвикот да обезбеди баланс помеѓу поддршката и олеснување на легалната трговија, од една страна и ефикасни контроли од друга. Во оваа насока, Кутиров истакна дека нашето царинско законодавство е целосно усогласено со законодавството на ЕУ, што е забележано и во последниот извештај на Европската Комисија за напредокот на државата.

Поврзани соддржини

МТСП: Во тек е етапната исплата на февруарските пензии

МТСП: Во тек е етапната исплата на февруарските пензии

Министерството за труд и социјална политика известува дека на ден 27.02.2023 година…
Нова цена на горивата

Нова цена на горивата

Регулаторната комисија за енергетика денеска ќе стокми нови цени на горивата кои…
ПроКредит Банка успешно ја заокружи 2022 година со раст на клиентската база и достигна учество на еко портфолиото од 20%

ПроКредит Банка успешно ја заокружи 2022 година со раст…

Во 2022 година ПроКредит оствари значително позитивни деловни резултати – над 17%…
Во изминатото деноноќие произведени се 13.114 MWh електрична енергија

Во изминатото деноноќие произведени се 13.114 MWh електрична енергија

АД ЕСМ на 26.02.2023 година произведе 13.114 MWh електрична енергија, која е…
Убави вести за работниците, нов голем скок на минималната плата: Месечните примања ќе им пораснат за над 2.000 денари веќе од следниот месец

Убави вести за работниците, нов голем скок на минималната…

Зголемувањето на минималната плата ќе биде за 12,55 отсто, односно истата од…
Во изминатото деноноќие произведени се 14.530 MWh електрична енергија

Во изминатото деноноќие произведени се 14.530 MWh електрична енергија

АД ЕСМ на 24.02.2023 година произведe 14.530 MWh електрична енергија, која е…
Утврдени нови цени на горивата

Утврдени нови цени на горивата

Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги на Република Северна Македонија донесе…
Во јануари: Годишен раст од 4,5% на вкупните депозити и од 8,5% на вкупната кредитна поддршка

Во јануари: Годишен раст од 4,5% на вкупните депозити…

Анализирано на годишна основа, вкупните депозити бележат раст од 4,5%, кој во…
Во изминатото деноноќие произведени се 17.091 MWh електрична енергија

Во изминатото деноноќие произведени се 17.091 MWh електрична енергија

АД ЕСМ на 20.02.2023 година произведе 17.091 MWh електрична енергија, која е…
Падна одлука: Поскапуваат горивата

Падна одлука: Поскапуваат горивата

Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги на Република Северна Македонија донесе…
Падна одлука – Нови цени на горивата

Падна одлука – Нови цени на горивата

Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги на Република Северна Македонија донесе…
Ново значително поевтинување на горивата

Ново значително поевтинување на горивата

Малопродажната цена на ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V) се намалува за 2,50 ден/лит. Малопродажната…