Министерството за земјоделство: Зголемен интерес кај земјоделците за програмата за рурален развој за 2022

Зголемен интерес кај земјоделците бележат последните пет јавни повици, кои беа распишани од програмата за рурален развој за 2022 година, преку кои се овозможи поддршка за набавка на трактор, поддршка за изградба на силоси, изградба на мандри, поддршка за набавка на опрема за производство на тутун и грантот за рурална жена, соопшти Министерството за земјоделство.

Рокот за аплицирање на овие јавни повици, како што појаснуваат од таму, беше до 20 мај, а до Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој пристигнатисе вкупно 2.901 апликација. Од нив, 2.675 апликации за набавка на трактори, 132 апликација за грантот од 6.000 евра за рурална жена, 62 апликации за набавка на опрема за производство на тутун, 24 апликации за изградба на силоси и 8 апликации за изградба на мандри.

„Поддршката на овие јавни повици е во форма на кофинансирање, односно до 75 % од вкупната вредност на набавениот трактор, силос и мандри или поединечно за корисник поддршката изнесува до 3.500.000 денари за трактор, 1 милион денари за силоси и 600.000 денари за мандри за корисник. Поддршката за набавка на опрема за производство на тутун е нова мерка, која овозможува инвестиции во машини за расадување тутун, машини за нижење тутун и метални конструкции за сушење тутун. Максималниот износ на поддршката за оваа мерка за корисник изнесува 4.500.000 денари. Зголемениот интерес за проектот за рурална жена нè мотивира и висината на грантот двојно ја зголемивме од 3.000 на 6.000 евра за корисник. Преку овој проект ги мотивираме жените земјоделки да се занимаваат со земјоделство“, додаваат од оваа институција.

„Како Министерство водиме грижа и даваме поддршка за секој земјоделец. Почнавме нова пракса, каде што нема селективност, нема правило прв дојден прв услужен, туку обезбедуваме поддршка за сите земјоделци што се јавиле на јавниот повик и приота ги исполнуваат мерките. Во наредниот период Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство преку програмата за рурален развој предвидува распишување нови два јавни повици за набавка на специјализирани комбајни и сушарници за ориз и јавен повик за изградба на пристапни патишта до земјоделски површини“, се потенцира во информацијата од Министерството.

Можеби ќе ве интересира...

Нова пратка на возила од БРАКО испорачана за Обединетото Кралство

BiznisPRO

Цената на гасот во Европа се зголеми за повеќе од 10 отсто

BiznisPRO

Распишани 4 јавни повици за давање под закуп на земјоделско земјиште до 3 хектари, распоредени во 34 региони во 878 катастерски општини

BiznisPRO