• март 31, 2022
  • 1 МИНУТА ЧИТАЊЕ

Над 40 милиони евра поддршка за стопанството со бескаматни и поволни кредитни линии преку Развојната банка

Над 40 милиони евра поддршка за стопанството со бескаматни и поволни кредитни линии преку Развојната банка

Бескаматни и поволни кредитни линии им се ставаат на располагање на компаниите за да се поддржат во време на енергетска криза како дел од последните пакет-мерки што ги усвои Владата. Кредитните линии се воспоставуваат преку Развојната банка на Северна Македонија (РБСМ) за што Владата завчера на седница усвои информација и го задолжи министерот за финансии да ги потпише договорите со РБСМ за нивно администрирање, информира Министерството за финансии.

Станува збор за три кредитни линии дизајнирани за поддршка на приватниот сектор.

Првата – бескаматна кредитна линија за обртни средства за компании директно погодени од енергетската и економската криза преку директно кредитирање од РБСМ во износ од 5 милиони евра, Втората – бескаматна кредитна линија за обртни средства за зголемени цени на енергенти преку банки учеснички во вредност од 10 милиони евра и третата – кредитна линија за енергетска ефикасност (ЕЕ) и обновливи извори на енергија (ОИЕ) преку банки учеснички во износ од 10 милиони евра, но интенцијата и начинот на кој се креирани овие кредитни линии е, покрај овие 25 милиони евра буџетски средства, да генерираат дополнителни двојно повеќе средства, и тоа над 40 милиони евра и со тоа да се даде позитивен импакт во економијата.

Кредитната линија за обртни средства за компании погодени од енергетската и економската криза преку директно кредитирање од РБСМ е наменета за микро, мали и за средни трговски друштва, трговци поединци, занаетчии што се од секторот производство на храна во согласност со шифрата на дејност. Важно да се напомене дека крајните корисници ќе ги добијат средствата без камата, односно камата е 0 %, со шест месеци грејс период за отплата, притоа во зависност од времетрањето на отплатата предвидена e и грант компонента од 10 или 20 %.

Преку бескаматна кредитна линија за обртни средства за зголемени цени на енергенти се обезбедуваат 10 милиони евра за микро, мали и за средни трговски друштва, како и трговци поединци и занаетчии. Средствата ќе се пласираат преку комерцијалните банки кои ќе изразат интерес за учество, а кои ќе треба да учествуваат со 50 %, односно вкупниот ефект во стопанството да биде 20 милиони евра. Предвидено е банките да пресметуваат каматна стапка до 3,5 % годишно за својот дел од кредитот (или просечно до 1,75 % на вкупниот кредит), притоа таакон деловните банки ќе биде целосно субвенционирана, со што крајната каматна стапка за крајните корисници, односно компаниите, ќе изнесува 0 %.

Третата кредитна линија наменета за инвестиции во основни средства, односно енергетска ефикасност (ЕЕ) и обновливи извори на енергија (ОИЕ) во износ од 10 милиони евра е наменета за микро, мали и за средни трговски друштва, како и трговци поединци и занаетчии и приватни здравствени установи. Ќе се пласира исто така преку комерцијалните банки, при што 60 % од проектот ќе се кредитира преку оваа кредитна линија,а 40 % од сопствени средства на инвеститорот или кредит од банката учесник. Услови под кои ќе се пласира кредитот кон крајниот корисник е отплата до 8 години со грејс период до 12 месеци за енергетска ефикасност и 12 години отплата со грејс период до 24 месеци за проекти за обновливи извори на енергија. Каматната стапка што банките учеснички ќе ја наплатуваат од крајните корисници е 1,6 % годишно.

Трите кредитни линии се дел од пакет-мерките на Владата, што се конципирани во три насоки: да влијаат на цените на прехранбените производи, да влијаат на цените на енергeнтите и поддршка на ликвидноста на стопанството.

Поврзани соддржини

Среќна вест: Драстично намалување на цените на дизелот и бензините

Среќна вест: Драстично намалување на цените на дизелот и…

Според информациите дизелот поевтинува за 5 денари, Еуросупер БС-95 ќе се намали…
Прехранбените фирми можат да се пријават до 20 декември за субвенционирано снабдување од 1 јануари

Прехранбените фирми можат да се пријават до 20 декември…

Субвенционирано снабдување со електрична енергија преку ЕСМ продажба почна од 1 декември…
Зголемена динамика на чартер летови Измир-Охрид и Измир-Скопје

Зголемена динамика на чартер летови Измир-Охрид и Измир-Скопје

Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот, традиционално присутна на саемот за…
ЕСМ произведе 13.766 MWh електрична енергија, потребите на домаќинствата и малите потрошувачи се целосно задоволени со сопствено производство

ЕСМ произведе 13.766 MWh електрична енергија, потребите на домаќинствата…

ЕСМ произведе 13.766 MWh електрична енергија, потребите на домаќинствата и малите потрошувачи…
Новогодишна понуда на А1

Новогодишна понуда на А1

Неограничен интернет, 5G, зголемени субвенции за мобилни услуги и A1 Combo Business…
НБРМ: Забрзува растот на зелените кредити во третиот квартал од 2022 година

НБРМ: Забрзува растот на зелените кредити во третиот квартал…

Забрзува растот на зеленото кредитирање во третиот квартал од 2022 година, достигнувајќи…
Падна одлука: Ново поевтинување на горивата

Падна одлука: Ново поевтинување на горивата

Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги на Република Северна Македонија донесе…
ТЕЦ Неготино е вклучен на мрежа и испорачува електрична енергија

ТЕЦ Неготино е вклучен на мрежа и испорачува електрична…

ТЕЦ Неготино е синхронизиран на мрежа во 12:20ч и ја засилува својата…
РКЕ: Пред осум месеци побаравме да се испита дали има злоупотреба кај правните субјекти за потрошувачката на струја

РКЕ: Пред осум месеци побаравме да се испита дали…

Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги (РКЕ) посочува дека уште во…
Народната банка објави повик за пријавување трудови за 45. сесија на Клубот на истражувачите

Народната банка објави повик за пријавување трудови за 45.…

Народната банка објави повик за пријавување трудови за 45. сесија на Клубот…
ФИТР инвестира во пет компании за развој на решенија за  справување со климатски промени

ФИТР инвестира во пет компании за развој на решенија…

Вкупно пет домашни компании се добитници на финансиска поддршка во рамките на…
ОБЈАВЕНА ЛИСТАТА СО ИМИЊА И ПРЕЗИМИЊА НА ГРАЃАНИ: Еве кој ќе добие 3.000 денари месечна помош

ОБЈАВЕНА ЛИСТАТА СО ИМИЊА И ПРЕЗИМИЊА НА ГРАЃАНИ: Еве…

Списоците на корисници на финансиска поддршка објавени на веб страната на Министерството…