Нема крај: Рецесијата си го зема данокот

Индустриската рецесија на еврозоната не завршува ниту по една година, објави денеска Markit Economics.

Индексот на менаџери за набавка (PMI) во производството благо падна во февруари од 46,6 поени во јануари на 46,5 поени.

PMI во производството е параметар кој се користи како показател за економската активност во производството.

Оценката под 50 поени покажува дека производството е во состојба на контракција, односно опаѓачка активност, додека оценката над 50 поени до експанзија, односно раст на производната активност.

Како што е наведено на глобалната веб-страница на S&P, најголема контракција на ниво на еврозоната е забележана во Германија, додека нешто помал пад на производството е забележан во Холандија, Италија и Франција.

Спротивно на тоа, Шпанија се врати на растот, Грција забележа најголема експанзија во последните две години, а производството во Ирска порасна со најбрзо темпо во последните 20 месеци.

„Едногодишната индустриска рецесија во еврозоната не завршува, производството падна со исто темпо како и претходниот месец“, рече главниот економист на трговската банка во Хамбург, Сајрус де ла Рубија.

Според него, компаниите во еврозоната не очекуваат исклучително светла иднина, но и не се подготвуваат за мрачни времиња.

Производните фирми го одржуваат своето работење, чекаат и се подготвени да реагираат кога ќе видат знаци на економско подобрување, заклучи Сајрус де ла Рубија.

Можеби ќе ве интересира...

Еве колку чинат становите во Црна Гора

BiznisPRO

Германската индустрија ги подобрува синџирите на снабдување

BiznisPRO

Рампа на руски бакар и алуминиум

BiznisPRO