Оваа земја се очекува да има најбрз раст на богатството во светот: Еве како стигнале до таму

Понатамошно зацврстување на својот статус како глобален производствен центар, Виетнам ќе доживее најбрз раст на богатството во следните 10 години, според Henley & Partners.

Според аналитичарот New World Wealth, се предвидува дека Виетнам ќе доживее раст на богатството од 125 проценти во следните 10 години, што според анализата на компанијата е најголем пораст на богатството во однос на БДП по глава на жител и бројот на милионери на која било земја во светот. .

Според аналитичарот, причината за тоа е што „Виетнам е сè попопуларен производствен центар за меѓународни корпорации за технологија, автомобилска, електроника, мода и текстил“. Второто место го зазема Индија, која ќе стане трета по големина економија во светот до 2027 година и се предвидува дека ќе има зголемување на богатството за 110 проценти.

Виетнам е дом на 19.400 милионери и 58 мултимилионери, а за разлика од другите азиско-пацифички земји, Виетнам важи за релативно безбедна земја, што е дополнителен поттик за мултинационалните компании да отворат свои подружници во таа земја.

Дополнително, светски познатата компанија McKinsey наведува дека стратешката позиција, односно фактот што дели копнена граница со Кина, е блиску до сите важни поморски патишта, ниската цена на работната сила и инфраструктурата која го имитира извозот, имаат го направи Виетнам „најатрактивната деловна дестинација“.

Важно е да се истакне дека Виетнамскиот БДП по глава на жител пред 10 години беше околу 2.190 долари, а денес, ако им се верува на податоците на Светска банка, тој е 4.100 долари, односно речиси двојно поголем.

Странските инвестиции се долгорочни и гарантираат подобри работни места и пристојни плати кои ќе им овозможат на милиони Виетнамци да го зголемат животниот стандард.

Ефекти на ризик
Сепак, постојат неколку ефекти кои би можеле да го забават економскиот раст и развој на Виетнам. Една од нив е домашната работна сила, која ќе мора дополнително да се едуцира за да одговори на напорните и сложени работни места.

Подолготрајната глобална рецесија, исто така, може да влијае на побарувачката на потрошувачите на развиените пазари, што, пак, може да влијае на виетнамскиот производствен сектор и извозот, исто како и остриот пад на вредноста на виетнамскиот донг.

Сепак, она за што повеќето аналитичари се согласуваат е дека многу негативни студенти ќе треба да се совпаднат за да го забават тековниот економски раст на Виетнам.

Можеби ќе ве интересира...

Природните катастрофи предизвикаа 95 милијарди долари загуби во 2023 година

BiznisPRO

„Германските складишта за гас може да се полнат повеќе од 100 проценти“

BiznisPRO

Индија би можела да стане трета светска економија до 2027 година

BiznisPRO