Пад на цената на нафтата по појавата на нов сој на коронавирус

Цените на нафтата денеска се намалија по под 78 долари за барел на меѓународните берзи, поради стравот на трговците дека новиот сој на коронавирусот може да го забави закрепнувањето на економијата и побарувачката на нафта, што би можело а резултира со значителен вишок во понудата.

На лондонскиот берза барел нафта попладнево беше повисока за 4,28 долари во однос на претходното затворање и се продаваше за 77,94 долари. На американскиот берза вредноста на нафтата забележа пад од 4,31 долари и се тргуваше за 74,08 долари. Цените на нафтата и акциите паднаа на крајот на неделата бидејќи инвеститорите стравуваат дека новиот сој коронавирусот може да го запре закрепнувањето на економијата и побарувачката. Европските земји веќе ги ограничија пристигнувањата на патници од Јужна Африка каде што е откриен новиот сој.

Повтореното разгорување на пандемијата го привлече вниманието на пазарот кон проценките на Организацијата на земјите извознички на нафта (ОПЕК) и нејзините сојузници дека понудата на нафта ќе ја надмине побарувачката на крајот на оваа година и почетокот на следната година. ОПЕК плус одлучи само скромно да го зголеми снабдувањето во декември, за 400.000 барели дневно, отфрлајќи ги повиците од САД и другите купувачи да понудат повеќе барели за да го запрат растот на цената на нафтата.

Можеби ќе ве интересира...

Доаѓањето на ЛИДЛ во Македонија ќе го разбие монополот на некои ланци маркети: Погледнете какви се цените во Србија на млечните производи

BiznisPRO

„Голдман Сакс“: Европа ќе го дочека крајот на зимата со поголема понуда на гас отколку што очекувавме

BiznisPRO

Државата ќе дели пари: Ученици, студенти, пензионери, самохрани родители подгответе се за помош од државата

BiznisPRO