Рекордна добивка на банките во Црна Гора

Според податоците на Централната банка на Црна Гора (ЦБЦГ), 11 деловни банки лани оствариле добивка од 146 милиони евра.

Тоа е за 62,7 милиони евра или 75,26 отсто, повеќе од крајот на 2022 година.

Врховната монетарна институција на Црна Гора соопшти дека сите 11 банки пријавиле позитивен резултат, пренесува Вијести.

Во 2023 година во Црна Гора има зголемување на каматите на кредитите за граѓаните и стопанството, поради зголемувањето на меѓународната референтна каматна стапка за европската валута Еурибор, но и зголемувањето на банкарските провизии и провизии за граѓаните и стопанството за платежни трансакции, операции со картички и банкомат и други услуги. Сето ова влијаеше на високиот профит на црногорските банки, забележува ЦБЦГ.

Пред две години, Европската централна банка (ЕЦБ) иницираше зголемување на референтната каматна стапка како дел од антиинфлациските мерки, но на крајот на минатата година беше најавено дека ќе ги стопира овие мерки во 2024 година, бидејќи инфлацијата во еврозоната земјите запре, а сега е со пониски каматни стапки треба да се поддржи потрошувачката и економскиот раст.

Претставници на банките во Црна Гора минатата недела по средбата со новиот гувернер на ЦБЦК, Ирена Радовиќ, најавија дека до крајот на март годинава на граѓаните ќе им понудат пониски каматни стапки на кредитите. Гувернерот потоа рече дека, со цел да се зачува животниот стандард на граѓаните, ЦБЦГ покрена, а комерцијалните банки поддржаа иницијатива за намалување на каматните стапки на заемите.

Можеби ќе ве интересира...

Лоша вест: Поскапуваат бензините и нафтата

BiznisPRO

Големо откритие за Кина среде море

BiznisPRO

Колку чини доларот, а колку еврото – Курсна листа за 6.6.2024

BiznisPRO