САД размислуваат за замрзнување на златните резерви на Русија

Американскиот министер за финансии Џенет Јелен ќе се сретне со претставници на американскиот Конгрес за да разговараат за можното замрзнување на златните резерви на Русија.

Овој потег уследи откако неколку претставници поднесоа предлог-закон за забрана на руското злато, кој треба да се фокусира на способноста на Русија да ги продаде своите златни резерви за да го избегне влијанието на санкциите.

Сегашните санкции наметнати на руските функционери, централната банка, претседателот Владимир Путин и другите мерки не влијаат на руските златни резерви што Путин ги акумулира во последните неколку години.

Русија има околу 130 милијарди долари златни резерви, според претставници на американскиот Конгрес.

Можеби ќе ве интересира...

Маск отпушти илјадници вработени на „Твитер“

Бизнис про

Директорот на Амазон строго им рекол на вработените „Или вратете се во канцеларија или сменете го работното место“.

Бизнис про

Започнувате домино ефект? Колапс на светскиот банкарски систем во сенка

Бизнис про