Се повлекуваат серии од познат лек за деца

Хрватската агенција за лекови и медицински производи информираше за повлекување на сериите на Fluimukan Junior 20 mg/ml перорален раствор (ацетилцистеин).

Компанијата Sandoz d.o.o., носител на одобрение за лекот Fluimukan Junior 20 mg/ml перорален раствор (ацетилцистеин), во соработка со Агенцијата за лекови и медицински производи (HALMED), ги повлекува сериите MS8992 и NB5852 на лекот во прашање.

Повлекувањето се врши од превентивни причини, до ниво на аптеки. Наведените серии на лекот се повлекуваат поради сомнение за дефект во квалитетот поврзан со можна појава на контаминација на растворот со честички од пакување.

Лекот се издава без рецепт. Не постои лек со иста јачина и фармацевтска форма достапен на пазарот во Република Хрватска, меѓутоа, достапни се и други лекови за предметните терапевтски индикации. Пациентите треба да го прашаат својот фармацевт или лекар ако имаат какви било прашања во врска со нивната тековна терапија.

Како што потсетува Пословни дневник, здравствените работници се должни да пријават на HALMED било каква нуспојава на лекот, како и дефекти во квалитетот на лекот. Пациентите кои развиле несакан ефект на лекот, исто така, може да го пријават несаканиот ефект директно на HALMED, со препорака да се обратат кај својот лекар или фармацевт за совет како да ја продолжат терапијата за секој несакан ефект што ќе го забележат, објави HALMED.

Можеби ќе ве интересира...

Македонците се’ повеќе одат на гурбет во Хрватска, но непалците и индијците го завзедоа тронот во бројност на издадени работни дозволи

BiznisPRO

НОВА РЕФОРМА: Пензиите во земја од регионот растат за 40 отсто!

BiznisPRO

Милиони луѓе низ Европа се изложени на ризик: Зголемените цени на енергијата опасно го намалуваат животниот стандард на граѓаните

BiznisPRO