Се продава целиот град на крајбрежје

Австралискиот крајбрежен град Козак е ставен на продажба.

Некогаш многу луѓе живееле и работеле во бисерната индустрија во градот, но со текот на времето населението почнало да заминува во поголемите градови.

Индустријата заснована на собирање бисери започнала во Козак во 1880-тите, а до 1895 година имало 57 бродови кои вработувале повеќе од илјада луѓе.

Меѓутоа, градот бил напуштен пред 70 години и сега има само двајца жители, а тоа се Рис Остерлунд и неговата партнерка Шенон Ирвин, кои водат кафуле.

Градот е во сопственост на владата, која одлучи да го продаде. Тоа е место заведено како државно наследство, неговата површина е 22,2 хектари, има 12 заштитени објекти, а тука е и блискиот остров Јарман.

Владата јавно не ја објави цената, но приоритет имаат оние кои сакаат да го купат градот и да се фокусираат на развој на туризмот, сместувањето, кампувањето, кафулињата и галериите. Целта е закрепнување на градот и обезбедување на негово долгорочно зачувување, како и идното управување со местото.

Можеби ќе ве интересира...

Луксузен кварт во срцето на Европа буквално никнува во морето: Распродадено – цена до 120.000 евра за метар квадратен

BiznisPRO

САД купуваат 60 милиони барели нафта за резерви за прв пат по 20 години

BiznisPRO

Работа има, но нема заинтересирани: Во Европа има недостиг од работна сила, најголем проблем е угостителството и здравството

BiznisPRO