фото Бизниспро

Се зголемува бројот на СТРАНСКИ РАБОТНИЦИ во Хрватска: До крајот на април годинава одобрено вработување на повеќе од 70.000 лица

Првите податоци за бројот на осигуреници во Хрватскиот завод за пензиско осигурување покажуваат нови рекордни вредности во последните три децении. Во април бројот на вработени надмина 1,69 милиони, а во однос на претходната година е зголемен за околу 52 илјади, околу 3 отсто.

На овој раст помогна и новото вработување на странски работници, од т.н на трети земји, за кои МУП ги објави и најновите податоци кои покажуваат дека до крајот на април годинава е одобрено вработување на речиси 73 илјади работници.

Во однос на бројот на издадени дозволи во првите три месеци, може да се забележи дека во април се издадени и продолжени речиси 21.000 нови дозволи, како и фактот дека споредено со истиот период во 2023 година, бројот на издадени дозволи е зголемен за трето.

Иако на почетокот на годината Непал се покажа како главен пазар од кој пристигнуваат работници за хрватските работодавци, БиХ се врати на првата позиција со податоците за април. Во април биле издадени околу 4 илјади дозволи за работници од таа земја, па вкупниот број за првите четири месеци надмина 14 илјади дозволи, а за Непалци 13,7 илјади.

Србија, со нешто помалку од 10 илјади дозволи, е трет пазар со емисија за вработените во хрватските фабрики, по што следат Индија (седум илјади), Филипините (пет илјади) и Македонија, Бангладеш, самопрогласените Косово, Узбекистан и Египет. пренесува „Пословни“.

Можеби ќе ве интересира...

Цените се повисоки, а парите се помали: Во Германија се забележани огромни поскапувања

BiznisPRO

Кина бесна: „Баравте војна – ќе ја добиете“

BiznisPRO

ЕВН Хоме ќе мора да купува вишок електрична енергија од домаќинствата и индустријата

BiznisPRO