Шефот на Nvidia: Деца, не се плеткајте со програмирањето

Nvidia, компанијата за графички картички која оттогаш стана гигант за вештачка интелигенција, се приклучи на клубот на компании вредни повеќе од милијарда американски долари.

Нејзиниот основач и извршен директор, Јенсен Хуанг, сега е еден од најбогатите луѓе во светот, со нето богатство од близу 70 милијарди американски долари, и оној кој најчесто се повикува да зборува за иднината што во голема мера ја зацртува неговата компанија.

Хуанг беше еден од главните гости на самитот „Светска влада“ во Дубаи, кој заврши пред неколку дена. На настанот тој опширно зборуваше за иднината на светот во новата реалност на вештачката интелигенција, вклучувајќи го и влијанието што таа ќе го има врз нашите кариери.

Според Џенсен, мантрата да научите да кодирате или да ги научите вашите деца како да програмираат, па дури и да продолжат со кариера во компјутерската наука, која беше толку доминантна во последните 10 до 15 години, сега не е на место.

Веќе сте програмер
Можеби малку парадоксално, неодамнешниот напредок во ИТ индустријата ја натера да ја земе автоматизацијата здраво за готово, а со тоа да ја намали потребата за технолошки експерти и бројот на работни места во технологијата на долг рок.

Еве што имаше да каже извршниот директор на Nvidia за тоа:

„Во последните 10, 15 години, речиси секој што седи на ваква сцена ќе ви каже дека е од витално значење вашите деца да учат компјутерски науки. Дека секој треба да научи како да програмира. А всушност, тоа е речиси спротивното.

Нашата работа е да создадеме компјутерска технологија за никој да не програмира, а програмскиот јазик е човечки јазик. Сите во светот сега се развивачи.

Ова е чудо на вештачката интелигенција
Иднината на човековата работа, според него, е во специфичен домен на стручност – гранките на науката, производството, земјоделството, градежништвото, образованието, инженерството и така натаму.

„Разбирање на предизвиците и потоа користење на автономно интелигентна технологија која ни помага да обезбедиме решенија, без да трошиме месеци или години рачно развивајќи го потребниот софтвер. За повеќето од нас не е важно како се предвидува одредено решение. Научивме, или бевме советувани да научиме, како да кодираме, бидејќи само така луѓето можеа да комуницираат со компјутерите“, рече тој.

Ако сакате машината да направи нешто, треба да знаете како да разговарате со неа на нејзиниот високо технички програмски јазик (или, повообичаено, барем неколку од нив).

Но, брзиот пораст на вештачката интелигенција ветува дека ќе ги направи овие вештини застарени за повеќето луѓе, освен за оние кои ги дизајнираат и одржуваат системите од кои ќе зависиме ние другите, додаде Хуанг.

Ова веќе е докажано дека е возможно, со раните експерименти кои покажаа дека работата што вообичаено би ја завршил тим од луѓе во текот на неколку недели, може да ја заврши вештачката интелигенција за само неколку минути.

„Се разбира, сè уште не сме таму, но на брз пат сме што може да ги наруши вашите планови за технолошка кариера за само неколку години. Има многу повеќе смисла да се специјализирате во одредена индустрија или професија за да ги разберете нејзините проблеми или можните патишта за идно подобрување за да знаете што да барате во вештачката интелигенција. Бидејќи, иако вештачката интелигенција може да дојде до голем број идеи, таа не може да знае многу за реалноста на вашата работа, освен информациите што ги давате. Затоа вашата експертиза во оваа работа е толку важна за да можете да ги поставите вистинските прашања и тие да ви ги дадат најдобрите можни одговори“, рече Хуанг.

„Изберете ја вашата насока“
„Морам да кажам дека општиот совет „научи да програмираш“ отсекогаш бил погрешен за мене“. Тоа е затоа што сите имаме многу ограничено време и ако го потрошиме на една работа, автоматски не можеме да го вложиме во нешто друго. И, реално, колкумина од нас можат да бидат одлични во програмирањето? Дури и ако ја игнорираме огромната разновидност на тоа што всушност може да значи“, рече тој.

Како и со човечките јазици, за да бидете добри во користење на кој било јазик на компјутерот, треба да го практикувате и постојано да ги градите своите вештини со текот на времето.

На површината, „учењето да кодира“ може да ви даде основно разбирање. Дури и во областа на програмирањето, постојат бескрајни можности и специјалности кои можете да ги следите.

Значи, „програмирање“ како такво е исклучително широк поим кој сам по себе е навистина празен. Што програмирање? Како? Зошто? За кого? На кој размер?

Децата, можеби, треба да се учат на основите на компјутерската наука, слично како што учат биологија, иако повеќето од нас никогаш нема да бидат доктори или научници. Основното разбирање за тоа како компјутерите ја поттикнуваат идната работа на вештачката интелигенција е секако вредно.

Но, само оние кои сметаат дека работат како компјутерски инженери треба да се занимаваат со одредени вештини, а ние останатите треба да се фокусираме на тоа што е нашата страст и/или предиспозиција, бидејќи тоа ги зголемува нашите шанси да бидеме навистина добри во тоа.

Затоа, немојте да учите да кодирате – научете да бидете одлични во нешто корисно, што и да е тоа. ВИ секогаш ќе биде тука да ви помогне, е пораката на Хуанг.

Можеби ќе ве интересира...

Apple го слави својот 46-ти роденден

BiznisPRO

Светски берзи: NVIDIA ја потврди титулата најважна компанија во светот

BiznisPRO

Доаѓаат празници, доаѓаат пораки: 5 практични совети како да се заштитите од спам пораки на Вибер

BiznisPRO