• декември 20, 2022
  • 1 МИНУТА ЧИТАЊЕ

Склучен Меморандум за соработка помеѓу Народната банка и Сојузот на математичари на Македонија

Склучен Меморандум за соработка помеѓу Народната банка и Сојузот на математичари на Македонија

Народната банка на Република Северна Македонија и Сојузот на математичари на Македонија склучија Меморандум за соработка во доменот на финансиската едукација, за потребите на Македонската економска олимпијада којашто се организира за првпат. Македонската економска олимпијада ќе се одржи во мај 2023 година, по што најуспешните ученици ќе се натпреваруваат на финалето на Меѓународната економска олимпијада, на крајот на јули 2023 година.

Народната банка поддржува проекти за финансиска едукација на учениците и презема бројни активности за зголемување на финансиската писменост кај младите. За таа цел е и остварената соработка со Сојузот на математичари на Македонија, чија цел е откривање, поддршка и поттикнување на натпреварувачкиот дух на учениците со особен талент и знаења од областа на економијата, финансиите и бизнисот. Народната банка ќе сподели знаења, вештини и информации за учениците и за нивните ментори, заради зајакнување на финансиската едукација. Соработката ќе се остварува преку обуки и обезбедување едукативни материјали за подготовка на учениците од средното образование.

Државната економска олимпијада, којашто ќе се одржува на годишно ниво како натпревар меѓу учениците од средното образование, е наменета за поттикнување и продлабочување на знаењата од економијата, финансиите, бизнисот и примената на математичките модели во економијата.

Меѓународната економска олимпијада e престижен меѓународен натпревар по економија за учениците од средното образование, којшто се одржува од 2018 година наваму.

Поврзани соддржини

Следува исплата на пензиите: Ова се датумите кога ќе легнат парите на пензионерските сметки

Следува исплата на пензиите: Ова се датумите кога ќе…

На денешната седница, на предлог на Министерството за труд и социјална политика,…
Големо поскапување на горивата – Ова се новите цени

Големо поскапување на горивата – Ова се новите цени

Цените на ЕУРОСУПЕР БС-95 и ЕУРОСУПЕР БС-98 се зголемуваат за 2,50 ден/лит,…
Паѓаат цените на пелетите, но никој веќе не ги купува – сите се префрлија на инвертери

Паѓаат цените на пелетите, но никој веќе не ги…

Пелетите не се атрактивни за македонските граѓани откако нивната цена за вреќа…
Нова цена на горивата во Македонија

Нова цена на горивата во Македонија

Регулаторната комисија за енергетика денеска се очекува да ја определи новата цена…
ЕВН со новогодишни донации за религиозните заедници

ЕВН со новогодишни донации за религиозните заедници

ЕВН Македонија ја продолжува традицијата на донации за време на Новогодишните празници.…
Во ноември: Годишен раст од 5,0% на вкупните депозити и од 9,6% на вкупната кредитна поддршка

Во ноември: Годишен раст од 5,0% на вкупните депозити…

Годишен раст од 5,0% на вкупните депозити и од 9,6% на вкупната…
Новогодишно изненадување од новиот мобилен оператор

Новогодишно изненадување од новиот мобилен оператор

Добиј дополнителен почетен кредит со секоја нова mSTART картичка и подготви се…
Убава вест: Владата најави предвремена исплата на декемвриските пензии – ова се датумите кога ќе легнат парите на сметките

Убава вест: Владата најави предвремена исплата на декемвриските пензии…

На седницата, на предлог на Министерството за труд и социјална политика е…
Објавен повик за субвенции на нови авиолинии

Објавен повик за субвенции на нови авиолинии

Министерството за транспорт и врски го објави јавниот повик за финансиска поддршка…
Набавка на 500 висококвалитетни јуници со цел стабилизација на млекопроизводството во земјата

Набавка на 500 висококвалитетни јуници со цел стабилизација на…

Бројот на молзни крави во земјава во текот на идните месеци ќе…
Изминатото деноноќие произведени 16.178 MWh и целосно задоволени потребите на домаќинствата и малите потрошувачи

Изминатото деноноќие произведени 16.178 MWh и целосно задоволени потребите…

АД ЕСМ на 19.12.2022година произведе 16.178 MWh електрична енергија, со што целосно…