Стигна забрана: Не може веќе да се продава „месо“ без месо

Франција објави декрет со кој се забранува употребата на името месо за производи од растително потекло.Сепак, највисокиот суд на ЕУ допрва треба да донесе одлука со која ќе се разјасни усогласеноста на овие регулативи со правната рамка на ЕУ.

На 27 февруари, францускиот премиер Габриел Атал објави дека „ова е барање на нивните фармери“, велејќи дека е објавен декрет со кој се забрануваат имињата на стек или шунка за растителни производи, пишува Euractiv.

Уредбата е дел од новиот „план за суверенитет“ на Франција за сточарството, вклучително и помош од 400 милиони евра, долгогодишно барање на секторот.

Според новиот француски закон, меѓу термините чија употреба е забранета за означување на храна која содржи растителни протеини се: филе, филе, стек, стек, шунка… Одредени прехранбени производи ќе можат да продолжат да ги користат овие термини иако содржат растителни протеини, под услов производителите да почитуваат одредени стандарди. На пример, присуството на не повеќе од 0,1% растителни протеини за „течно цело јајце“ или 5% за „колбас“.

Како што е наведено, непочитувањето на законот може да резултира со глоба до 1.500 евра за физичко лице и 7.500 евра за компанија.

Законот не се применува на производи „произведени или пласирани на пазарот во друга земја членка на Европската унија или во трета земја“. Инаку, највисокиот административен суд во Франција суспендираше сличен декрет објавен во јуни 2022 година, на барање на здружението кое промовира растителни протеини. Државниот совет го предаде предметот до Европскиот суд на правдата за толкување на европските прописи за етикетирање. Правната рамка за означување на храната го вклучува правото на Заедницата и стандардите на Заедничката земјоделска политика.

Млечните поими, на пример, се заштитени со сегашната регулатива од 2017 година, кога беше потврдено дека терминот млеко, како путер и јогурт, е резервиран за вистинско млеко и дека нивната употреба за маркетинг на производи од растително потекло е незаконска. Сепак, условите за месо не се регулирани со закон, така што нема ништо што ги спречува производителите да даваат заеднички или описни имиња на алтернативите.

Неодамнешната пресуда на Европскиот суд на правдата покажа дека усогласената рамка на ЕУ за означување на храната „не ги спречува“ земјите-членки да усвојат мерки што предвидуваат дополнителни задолжителни детали во врска со потеклото на прехранбените производи. Минатото лето францускиот министер за земјоделство Марк Фесно предложи нов текст, за кој беше известен Европската комисија, но највисокиот суд допрва треба да одлучи дали регулативата од 2022 година е во согласност со правото на ЕУ.

Италија одобри и одредби за забрана на името месо за растителните производи, во контекст на законот за забрана на лабораториско месо, но нејасно е што ќе се случува понатаму, пишува Евроактив. Вегетаријанците и веганските активисти ја доведуваат во прашање компатибилноста на француската регулатива со европското право. Тие веруваат дека имињата како хербалните колбаси станаа дел од секојдневната употреба и тешко се заменуваат.

За време на последната дебата во 2020 година, Европскиот парламент го отфрли амандманот со кој поимот месо е исто ниво на заштита како и млечните производи.

Можеби ќе ве интересира...

Недостиг на дизел и се заканува на Европа: „Во тој случај сè ќе престане“

BiznisPRO

Биткоин на највисоко ниво на сите времиња: Сега вреди повеќе од 72.000 долари

BiznisPRO

Производството на вино во Европа достигна 16,1 милијарди литри

BiznisPRO