Три авиокомпании од Србија останаа без дозвола

Дирекцијата за цивилно воздухопловство на Србија соопшти дека на три авиокомпании во Србија им ја укинала дозволата за управување со јавен воздушен превоз, по поднесувањето на нивното барање за одземање на сертификатите на нивниот воздушен оператор, на што му претходела вонреден инспекциски напад.
Одземени се дозволите на Ер Пинк, мнозинска сопственост на Жељко Митровиќ, Ер Емералдс во сопственост на Ер Пинк и Стар Флај Вингс во сопственост на Никола Петровиќ.

Како што се наведува во соопштението, на 22 февруари годинава Агенцијата за воздухопловна безбедност на Европската унија (ЕАСА) ја покренала процедурата за проверка на исполнувањето на условите на сертификатите TCO што ги поседуваат тие три компании.

Сертификатот TCO им овозможува на операторите од трети земји (надвор од ЕУ) да вршат сообраќај во воздушниот простор на ЕУ, кој се издава исклучиво врз основа на важечки сертификати (AOC), издадени од Дирекцијата за цивилно воздухопловство на Србија.

Во текот на постапката што ја спроведе EASA, од компанијата беше побаран пристап до интерната документација на операторот во врска со исполнувањето на обврските од тој сертификат. Поради тоа што на инспекторите на EASA не им беше доставена комплетната потребна документација, беше оставен рок операторите да ја достават под закана за суспензија на сертификатот TCO.

Имајќи ја оваа информација, Дирекцијата за цивилно воздухопловство, согласно своите овластувања, започна вонреден инспекциски надзор и испрати до компаниите Ер Пинк, Ер Емералдс и Стар Флај Вингс барање во рок од три дена да ја достават бараната документација.

Дирекцијата во соопштението наведува дека веднаш ја известила ЕАСА за инспекцијата и за мерките наложени против трите компании, која ја поздравила брзата и ефикасна мерка на српските воздухопловни власти и побарала дополнителна размена на информации.

Пред истекот на рокот за поднесување на документите, на 26 февруари, до Дирекцијата пристигнале барања од сите три оператори за поништување на сертификатот на авиопревозникот (AOC), по што донела решенија со кои тие сертификати се поништени, при што сите три компании го загуби правото за вршење на јавен воздушен превоз, а за тоа е известена и ЕАСА.

Можеби ќе ве интересира...

Меркатор купи уште еден синџир супермаркети

BiznisPRO

Хрватска веќе почна да бара сезонски работници: Почетната плата на готвач е 2.000 евра

BiznisPRO

По 11 години: Зголемен кредитен рејтинг

BiznisPRO