• март 29, 2022
  • 1 МИНУТА ЧИТАЊЕ

Трошоците за час за работна сила во ЕУ се движат од седум до 47 евра

Трошоците за час за работна сила во ЕУ се движат од седум до 47 евра

Просечните часовни трошоци за работна сила во 2021 година, во рамки на целата економија, се проценуваат на 29,1 евро во Европската унија и 32,8 евра во еврозоната.

Тоа е повеќе во споредба со 28,6 и 32,4 евра во 2020 година, покажуваат податоците на Заводот за статистика на ЕУ (Евростат).

Просечните трошоци за работна сила по час прикриваат значителни разлики меѓу земјите-членки на ЕУ, при што најниски трошоци за работна сила за час се забележани во Бугарија (седум евра) и Романија (8,5 евра) и највисоки во Данска (седум евра), Луксембург (46,9 евра). 43 евра) и Белгија (41,6 евра).

„Трошоците за работа по час во индустријата беа 29,1 евра во ЕУ и 35,1 евра во еврозоната, и 26,1 евра во градежништвото во ЕУ и 29,3 евра во еврозоната. Во секторот на услуги, трошоците за работна сила по час беа 28,8 евра. ЕУ и 31,6 евра во еврозоната, во не-бизнис-ориентирана економија (без јавната администрација), трошоците за работната час по час беа 30,3 евра во ЕУ и 33,6 евра во еврозоната“, се вели во извештајот. Евростат.

Се додава дека двете главни компоненти на трошоците за работна сила се платите и платите, како и трошоците што не се поврзани со платите (на пр. социјални придонеси на работодавачите).

„Учеството на неплатни трошоци во вкупните трошоци за работна сила за целата економија изнесуваше 24,6 евра во ЕУ и 25,1 отсто во еврозоната. Најниско учество на трошоците без плати е забележано во Литванија (3,7 отсто), Романија. 4,9 отсто ) и Ирска (8,7 отсто), а најголеми во Шведска (32 отсто), Франција (31,9 отсто) и Италија (28,3 отсто).

Во Литванија најмногу се зголемија трошоците за работна сила
Во однос на 2020 година, во 2021 година, трошоците за работна сила по час на ниво на целата економија, изразени во евра, се зголемени за 1,7 отсто во ЕУ и за 1,2 отсто во еврозоната.

Во рамките на еврозоната, трошоците за работна сила по час пораснаа во сите земји-членки, освен Италија (-1,6 отсто) и Шпанија (-0,3 отсто), со најголем раст во Литванија (+12,5 отсто), Естонија (+6,5 отсто), Кипар и Словенија ( +6,2 отсто), како и Латвија (+ 6,1 отсто)“, според Евростат.

За земјите надвор од еврозоната, трошоците за работна сила по час, изразени во национална валута, пораснаа во 2021 година во сите земји, при што најголем пораст е забележан во Бугарија (+ 9,1 отсто), Полска (+ 8,2 отсто) и Унгарија (+7,3 отсто). Најмалку пораснале во Шведска и Хрватска (+3 отсто).

Во 2021 година, повеќето земји-членки ги проширија шемите за поддршка воведени во 2020 година за да го ублажат влијанието на пандемијата на коронавирус врз бизнисите и вработените, што главно се состоеше од краткорочни договори за вработување и привремени отпуштања, кои „Овие шеми генерално се евидентираат како субвенции (или даночни олеснувања) со негативен предзнак во компонентата на неплатен трошок за работна сила“, соопшти Еуростат.

Поврзани соддржини

Тргна исплатата на пензиите – Повисоки се за 8,4 проценти

Тргна исплатата на пензиите – Повисоки се за 8,4…

Министерството за труд и социјална политика известува дека на ден 28.03.2023 година…
Пресврт: Пелети сега се продаваат и за 230 денари од вреќа, но никој не ги купува

Пресврт: Пелети сега се продаваат и за 230 денари…

Откако голем број на граѓани се префрлија од пелети на греење со…
Комерцијална банка прогласена за Најдобра банка во Македонија за 2023 од магазинот Global Finance

Комерцијална банка прогласена за Најдобра банка во Македонија за…

Скопје, 24.03.2023 година – Комерцијална банка е прогласена за „Најдобра банка во…
Следува предвремена исплата на пензиите – ова се датумите кога ќе биде исплатена пензијата

Следува предвремена исплата на пензиите – ова се датумите…

Владата на Република Северна Македонија, на денешната седница, ја разгледа и усвои…
Замрзнати цените на јајцата и оризот

Замрзнати цените на јајцата и оризот

Владата на Република Северна Македонија донесе Одлука за определување највисоки цени за…
Граѓаните ќе може да добиваат поврат до 8.400 денари од лице годишно, наместо досегашните 7.200 – Мерката “Мој ДДВ” дава резултат и за граѓаните и за државата

Граѓаните ќе може да добиваат поврат до 8.400 денари…

Во собранието се изгласа предлог измената на Законот за враќање на дел…
МТСП: Во тек е етапната исплата на февруарските пензии

МТСП: Во тек е етапната исплата на февруарските пензии

Министерството за труд и социјална политика известува дека на ден 27.02.2023 година…
Нова цена на горивата

Нова цена на горивата

Регулаторната комисија за енергетика денеска ќе стокми нови цени на горивата кои…
ПроКредит Банка успешно ја заокружи 2022 година со раст на клиентската база и достигна учество на еко портфолиото од 20%

ПроКредит Банка успешно ја заокружи 2022 година со раст…

Во 2022 година ПроКредит оствари значително позитивни деловни резултати – над 17%…
Во изминатото деноноќие произведени се 13.114 MWh електрична енергија

Во изминатото деноноќие произведени се 13.114 MWh електрична енергија

АД ЕСМ на 26.02.2023 година произведе 13.114 MWh електрична енергија, која е…
Убави вести за работниците, нов голем скок на минималната плата: Месечните примања ќе им пораснат за над 2.000 денари веќе од следниот месец

Убави вести за работниците, нов голем скок на минималната…

Зголемувањето на минималната плата ќе биде за 12,55 отсто, односно истата од…
Во изминатото деноноќие произведени се 14.530 MWh електрична енергија

Во изминатото деноноќие произведени се 14.530 MWh електрична енергија

АД ЕСМ на 24.02.2023 година произведe 14.530 MWh електрична енергија, која е…