фото geralt/pixabay

Во оваа компанија, четбот навистина работи за 700 луѓе: „Подобро е од нив, но нема отпуштања“

Шведската компанија за финансиско работење Klarna користи четбот напојуван со вештачка интелигенција за да се справи со две третини од барањата за услуги на клиентите.

Оваа работа вообичаено ја вршат 700 вработени со полно работно време, во компанија која главно се занимава со услуги од одложено плаќање.

Klarna има 150 милиони корисници ширум светот и соработуваше со Open AI за да создаде апликација за разговор за услуги на клиентите напојувана со вештачка интелигенција. Во првиот месец четботот имал 2,3 милиони разговори, а Кларна проценува дека благодарение на него оваа година ќе заштеди 40 милиони долари, пишува Тајмс, а пренесува порталот Индекс.

Себастијан Семјатковски, ко-основач и извршен директор на Кларна, рече: „Овој скок напред во интеракцијата со корисниците ќе донесе супериорни искуства за нашите клиенти, попривлечни предизвици за нашите вработени и подобри приноси за нашите инвеститори. Сакаме повторно да ги охрабриме општеството и политичарите да го разгледаат ова внимателно и веруваме дека внимателното, информирано и стабилно владеење ќе биде клучно за оваа трансформација на нашите општества“.

Директорот вели дека нема да има отпуштања
Клиентите сè уште можат да изберат да комуницираат со живи агенти ако сакаат, а Klarna додаде дека тоа нема да доведе до отпуштања, истакнувајќи дека минатата година ги проширила своите партнерства со други даватели на услуги на клиентите.

Потенцијалното влијание на вештачката интелигенција врз безбедноста на работата предизвика загриженост во некои сектори. Во септември минатата година, извршниот директор на БТ рече дека околу 10.000 работни места ќе бидат укинати бидејќи најголемата британска телекомуникациска група се повеќе ја прифаќа автоматизацијата и дигитализацијата од новите технологии.

Кларна објави дека четботот е на исто ниво со човечките агенти во однос на задоволството на клиентите, но многу побрзо, решавајќи типично барање за помалку од две минути, во споредба со 11 минути претходно. Исто така, овозможи попрецизни одговори, што доведе до пад од 25 проценти во повторените барања.

Апликацијата заснована на вештачка интелигенција може да се справи со барања за поврат на средства, враќање на производи, проблеми со плаќањето, откажувања, спорови и неточности во наплатата. Може да зборува 35 различни јазици и е достапен во 23 земји.

Бред Лајткап, главен оперативен директор во Open AI, изјави за Тајмс: „Кларна го води патот меѓу нашите партнери во усвојувањето и практичната примена на вештачката интелигенција. Заедно, го откриваме огромниот потенцијал на вештачката интелигенција за зголемување на продуктивноста и подобрување на нашата секојдневниот живот“.

Кларна продолжува со плановите за потенцијално ИПО во САД, што би можело да биде едно од најголемите оваа година, според Блумберг. Кларна се обидува да достигне пазарна капитализација од околу 20 милијарди долари, а дискусиите за детали како што се временските рокови и вреднувањето продолжуваат.

Можеби ќе ве интересира...

Силен раст на цената на нафтата: Вредноста на „црното злато“ е блиску до највисокото ниво годинава

BiznisPRO

Колку чини еврото, а колку доларот – Курсна листа за 28 март 2024

BiznisPRO

Првите резултати од бојкотот: Старбакс отпушта илјадници работници, акциите на Кока-Кола паднаа за 7 отсто

BiznisPRO