За прв пат во историјата: Станбените кредити се поевтини во Хрватска отколку во Германија

Според податоците на ЕЦБ, просечната каматна стапка на станбените кредити во април годинава за Хрватска била 2,99 отсто.

Наглото зголемување на цените на недвижностите во Хрватска не е новост, но изненадува тоа што за прв пат во историјата банките во Хрватска во просек нудат поевтини кредити од банките во Германија. Пониски се каматите на кредитите за купување недвижен имот, а уште поизненадувачки е што каматите за дел од кредитите на бизнис секторот се пониски и во Хрватска, пишува порталот Индекс.

Тврдењето пред неколку години дека задолжувањето од банките во Хрватска би било поевтино отколку во Германија и во повеќето земји од еврозоната, би предизвикало чудење, па дури и смеа. Повеќето граѓани ова би го сфатиле како почеток на шега.

А сепак, се оствари, пишува порталот. Иако во јануари 2016 година просечната каматна стапка на станбените кредити во Хрватска беше за 3,7 процентни поени повисока отколку во Германија (5,67 отсто камата во Хрватска, 1,97 отсто во Германија), поради наглиот пораст на каматните стапки на кредитите за недвижности во целосно променет во Германија од првата половина на минатата година.

Според податоците на Европската централна банка (ЕЦБ), просечната каматна стапка на станбените кредити во април годинава за Хрватска била 2,99 отсто. Ова не само што е пониско од просекот на еврозоната (3,48 отсто), туку и пониско од земјите како Италија (4,17 отсто), Германија (3,93 отсто) и Австрија (3,83 отсто). Всушност, каматните стапки на заемите за недвижнини се само пониски во Малта (2,25 проценти) и во Франција (262 проценти).

Можеби ќе ве интересира...

Промени на глобалната берза: Вредноста на еврото падна во однос на американскиот долар

Бизнис про

Го преплавија српскиот пазар: Русите основаа околу 7.000 компании

jovan sokolovski

Бесими: Со заштеди и прераспределби во Буџетот обезбедени 61 милион евра за справување со енергетската и ценовната криза

Бизнис про