Банката на Англија ја задржа референтната каматна стапка

Банката на Англија (БОЕ) објави дека решила четврти пат по ред да ја задржи референтната каматна стапка на 5,25 отсто.

Референтната каматна стапка на Британија останува највисока во последните 16 години.

Како што е наведено на веб-страницата на банката, Комитетот за монетарна политика (КМП) ја донел оваа одлука со шест гласа „за“ и три гласа „против“.

Две членки на MPC сакаа Банката на Англија да ги зголеми каматните стапки за 0,25 базични поени, а една членка сакаше намалување од 0,25 базични поени.

Банката на Англија предвидува дека стапката на инфлација во Велика Британија привремено ќе падне на посакуваните два отсто во првиот квартал од 2024 година, но дека повторно ќе порасне во третиот и четвртиот квартал од оваа година.

Комитетот за монетарна политика очекува британската инфлација да биде околу 2,75 отсто на крајот на годината, пред да падне на 2,3 отсто во 2025 година и 1,9 отсто во 2026 година. Банката нагласи дека ќе продолжи да води рестриктивна монетарна политика со цел сузбивање на инфлацијата и констатира дека светската економска состојба е малку подобра од крајот на претходната година.

Гувернерот на Банката на Англија, Ендрју Бејли, потсети дека имало добри вести за инфлацијата во последните неколку месеци.

„Тоа значително се намали од 10 проценти пред една година на четири проценти, но треба да видиме повеќе докази дека ќе ја достигне целта од два проценти пред да можеме да ги намалиме каматните стапки“, рече гувернерот.

Финансиските пазари очекуваа стапките да останат непроменети четврта година по ред, по постојаниот пад на инфлацијата во последните месеци, и покрај малиот пораст во декември од 3,9 на четири, при што многу инвеститори го очекуваат првото намалување на стапките веќе во јуни, објави Гардијан.

Централната банка ги зголеми стапките од рекордно ниско ниво од 0,1 отсто во декември 2021 година, зголемувајќи ги трошоците за хипотеки и заеми за милиони домаќинства.

Можеби ќе ве интересира...

CNN: Кина направи четири потези кои го загорчуваат животот на Русија

BiznisPRO

Познат моден бренд се шири во регионот, ја покрива и Македонија

BiznisPRO

Овој вирус краде пари од банкомати – и е 99 отсто успешен

BiznisPRO