Биткоинот постави нов рекорд, никогаш не вредел толку

BITCOIN ја надмина својата висока вредност на сите времиња. По повеќе од две години проблеми и криза која ја доведе во прашање самата иднина на најпопуларната криптовалута во светот, биткоинот ја надмина вредноста од 68.791 американски долари.

Претходниот рекорд беше 68.789 американски долари и беше постигнат на 10 ноември 2021 година.

Одобрување на ETF
Порастот на цената на биткоинот во изминатите неколку месеци беше забрзан благодарение главно на одобрувањето на американските регулатори за средства со кои се тргува на размена поврзани со биткоин. Ова ги охрабри традиционалните инвеститори да го вклучат биткоинот во нивните инвестициски портфолија.

Тоа одобрување траеше со години лобирање од страна на крипто компаниите, известува CNN, а беше одобрено само неволно од Комисијата за хартии од вредност, откако судот пресуди дека причините на регулаторот за одбивање на апликацијата на биткоин ЕТФ биле „произволни и каприциозни“.

Првите 11 биткоин ЕТФ, кои ја следат пазарната цена на средството во реално време, започнаа во јануари. Блумберг пишува дека преку ЕТФ на пазарот „влегле“ повеќе од 4,2 милијарди долари.

Што се ЕТФ?
ETF се инвестициски средства кои следат кошница со средства, но тргуваат како акции. Дел од привлечноста на биткоин ЕТФ е тоа што инвеститорите можат да пристапат до биткоини преку традиционална брокерска фирма, наместо да отвораат криптопаричници или да користат крипто размена.

Биткоинот е врв на пошироката крипто-индустрија од 2 трилиони долари, чија репутација е нарушена од низа негативни настани кои ги привлекуваат насловите: банкротите на берзите и заемодавците од висок профил, нестабилните промени на цените и гонењето на Сем Банкмен-Фрид, поранешен крал на крипто, кој беше осуден во ноември за кражба на милијарди долари од клиенти на нејзината берза FTX, која пропадна на крајот на 2022 година.

Биткоин раст од 200 проценти во последните 12 месеци
Биткоинот, кој сочинува повеќе од половина од сите криптовалути во оптек, е зголемен за повеќе од 200% во изминатите 12 месеци, според CoinMarketCap.

Растот беше поттикнат од т.н преполовување, што би ја намалило наградата за биткоин што ја добиваат рударите, оние кои создаваат биткоин со рударство.

Намалувањето на наградата што ја добиваат рударите за проверка на трансакциите со биткоин на блокчејнот на само половина од она што беше претходно, треба да ја намали профитабилноста и да го забави создавањето на нови биткоини. Ова ја намалува понудата на биткоини, а секое намалување на понудата, заедно со постојаната побарувачка, доведува до зголемување на цената. Или така се верува во крипто заедницата.

Ова вештачко создавање на недостиг се смета за позитивно за цената на биткоинот. Самата најава за преполовување создава очекување за поскапување, а со тоа и реално поскапување. Нешто слично се случува и на класичните берзи, кога очекувањето дека цената на една акција или неколку акции во иднина ќе порасне, доведува до поголема побарувачка за нив и зголемување на цената. Самоисполнувачко пророштво.

Можеби ќе ве интересира...

Проф. Д-р. Кочо Анѓушев нов претседател на Македонската Енергетска Асоцијација (МЕА) во рамките на комората

BiznisPRO

СЕ ЗАТВОРААТ КОМПАНИИ: Германците ги затвораат фирмите затоа што немаат кому да ги остават

BiznisPRO

Курсна листа за 27 март

BiznisPRO