Помал интерес за електрични возила: Фолксваген го откажа производството на еден модел на автомобил

Volkswagen донесе одлука која јасно зборува за актуелните трендови на пазарот: производството на моделот ID.3 во Волфсбург е откажано.

Причината лежи во намалениот интерес за електрични возила, што отвора простор за зголемен фокус на производството на моделите Golf и Tiguan. Промените во побарувачката и производствената стратегија се резултат на голем број фактори кои влијаат на индустријата за електрични возила, вклучувајќи ги и зголемувањето на цените и зголемената конкуренција.

Фабриката во Цвикау, првично наменета за производство на ID.3, останува во центарот за електрични возила на Volkswagen, откако беа откажани плановите за префрлање на производството во Волфсбург. Оваа промена го одразува прилагодувањето кон пазарните услови и стратегијата за минимизирање на трошоците.

Од друга страна, Волфсбург се подготвува за производство на модернизираниот Golf и третата генерација на Tiguan, а електричната верзија на овој модел се очекува за една година. Се верува дека овие модели повторно ќе го воспостават лидерството на Volkswagen во класичните сегменти на автомобилската индустрија.

Според годишниот извештај, во 2023 година се произведени 140.800 примероци од ID.3, што покажува дека одлуката да се концентрира на класичното производство била добро осмислена.

Можеби ќе ве интересира...

Што ќе се случи со францускиот коњак?

BiznisPRO

VW отпушта работници за да им конкурира на Кинезите

BiznisPRO

Индија купи три милиони барели нафта од Русија

BiznisPRO