Значителен пад на потрошувачката на леб во Србија

Статистичките податоци укажуваат на значителен пад на потрошувачката на леб во Србија во последните 15 години.

Анализите покажаа дека потрошувачката на леб во поразвиените подрачја е под просекот, додека состојбата е обратна во посиромашните.

Дали тоа значи дека го сменивме трендот на јадење и дека сега јадеме се помалку леб, особено бел леб?

„Денес трошиме околу половина векна по жител. Во руралните средини лебот се јаде повеќе од порано. Забележуваме векна „сава“ која е субвенционирана од државата и која чини 54 динари. Во Италија векна леб од 500 грама се движи од 1,6 до 1 8 евра. Тоа се околу 180 до 220 динари. Во Грција векна од 350 грама чини 1,30 евра. Тоа значи дека овде имаме околу 150 динари поевтин леб“, изјави Зоран Пралица, претседател на Сојуз на пекари.

„Кето диетата целосно го исклучува брашното од глутен и храната што содржи глутен и затоа не јадете леб направен од бело брашно и не јадете леб од продавница. Лебот мора да го направите сами“, вели Емилијо Ѓорѓевиќ. кој се залага и практикува кето диета.

Можеби ќе ве интересира...

Грчката влада предложи дополнителни мерки за земјоделците кои протестираат со недели

BiznisPRO

Инфлацијата во Хрватска од 4,1 отсто

BiznisPRO

Голема инвестиција во туризмот во Србија: Државата ќе дели по 25.000 евра за куќи во етно стил, но има еден услов

BiznisPRO