Малопродажниот синџир ја зголеми платата на сите работници за 10 отсто: Работната недела беше укината пред три години

Според Агенцијата за финансии, во изминатите три години КТЦ ја зголеми просечната нето плата на сите вработени за повеќе од 30 проценти. Минатата година изнесуваше околу 935 евра нето, а годинава со новото зголемување веројатно ќе биде повеќе од 1.000 евра.

Затворено во недела
Компанијата од Крижевци за четири години ги покачила нето платите на вработените во просек за повеќе од 40 отсто, пресметавме врз основа на податоците на Финансиската агенција.

КТЦ е единствениот малопродажен синџир во Хрватска кој престана да работи во недела на почетокот на 2020 година, на општо задоволство на работниците. Лани приходот им бил 1,88 милијарди куни, добивката 54 милиони куни, а вкупниот број на вработени околу 1.570.

По откажувањето од работа во недела, КТЦ за три години ги зголеми приходите за 18 отсто, добивката за 47 отсто, а имаат околу 80 работници повеќе. Компанијата има и синџир на угостителски објекти кои не отпуштаа работници дури и кога тие објекти беа затворени поради заклучувањето.

Крижевачки КТЦ денес има 32 трговски центри и продавници, 24 угостителски објекти (ресторани и кафулиња), 16 бензински пумпи, 21 фарма аптека и сопствени оранжерии со градинарско производство.

Можеби ќе ве интересира...

Програмерите „силно паднаа“ – Каква работна сила сега се бара во Хрватска?

BiznisPRO

ХРВАТИТЕ ПРОДАВААТ ОСТРОВ ЗА 3,2 МИЛИОНИ ЕВРА: Кој сонува да се изолира од сите – сега има можност да го стори тоа, спорно е само едно

BiznisPRO

Се повлекува уште еден производ: откриена салмонела

BiznisPRO