Најуспешните градови во Хрватска: Другите на листата ќе изненадат многумина

Она на што многумина од нас не би помислиле е дека „сребрениот медал“ во категоријата вкупен приход на претприемачите минатата година отиде во Вуковар, каде претприемачката заработка изнесуваше 37,8 милијарди куни, дотолку повеќе што тој град е само во 24 место по бројот на жители

Ако прашате некого „што е заедничко за Вуковар и Света Недеља“, можеби еден од најмалку очекуваните одговори би бил дека тие се двата најуспешни претприемачки града во Република Хрватска.

Не погрешивме, статистички гледано, тие две места се рај за претприемачите, барем ако како критериум се земат бројот на жители и вкупниот приход што претприемачите го оствариле во 2022 година.

Според податоците што неодамна ги објави Фина, а кои ги носат резултатите од деловното работење на претприемачите во 10-те најголеми хрватски градови, Загреб е на прво место, што никого нема да изненади.

Велиме дека тоа никого нема да изненади, со оглед на тоа што е град со убедливо најголем број жители, па не е ни чудо што таму е и најголемата концентрација на работни места. Претприемачите во метрополата минатата година оствариле приходи од 535,7 милијарди куни.

Сепак, она на што многумина од нас не би помислиле е дека „сребрениот медал“ во категоријата вкупен приход на претприемачите минатата година отиде во Вуковар, каде претприемачката заработка изнесуваше 37,8 милијарди куни, дотолку повеќе што тој град е само на 24 место кога се работи за бројот на жители. Списокот на Фина потоа продолжува со нешто попредвидлив тон, па по редослед на приходи следуваат Сплит (31,8), Риека (28,4) и Осиек (20,8), кои се на трето, четврто и петто место кога бројот на жители е исто така прашање, пишува Вечерњи.хр.

Можеби ќе ве интересира...

Силата на ветрот: Црна Гора е прва во Европа која произведува електрична енергија од ветерни електрани

BiznisPRO

Weekend.15 го отвори најголемиот познавач на тајните служби и Мосад

BiznisPRO

Големо поскапување на горивата во Хрватска од денеска: Дизелот поскап за 12,2 денари

BiznisPRO