Намален бројот на вработени во Хрватска

Во третиот квартал од оваа година, во Хрватска имало 1,602 милиони вработени, што е за околу 108.000 помалку од една година порано.

Бројот на невработени се намалил за околу 30.000, на 93.000, па така анкетната стапка на невработеност изнесува 5,6 отсто, покажуваат податоците на Националното биро за статистика (ДЗС) од истражувањето на работната сила.

Станува збор за статистички податоци од истражувањето на работната сила, кое се базира на методологијата на Меѓународната организација на трудот и е меѓународно споредливи податоци за вработеноста и невработеноста.

CBSE посочува дека податоците од првиот квартал од оваа година наваму се проценети според резултатите од пописот на населението во 2021 година, додека претходно објавените податоци се проценети врз основа на пописот од 2011 година. Тоа создаде прекин во временската серија на податоци а податоците за првиот квартал од 2023 година и понатаму не се споредливи со податоците за претходните квартали.

Со цел да се обезбеди конзистентност и споредливост на податоците за првиот квартал од 2023 година и понатаму со веќе објавените податоци за претходните години, податоците ќе бидат последователни ревидирани, со што ќе се усогласат податоците за претходните години со резултатите од 2021 година. попис со помош на методот на калибрација.

Според податоците од истражувањето, во третиот квартал од 2023 година во Хрватска имало 1.602 милиони вработени, што е за девет илјади помалку од претходниот квартал, односно вториот квартал.

Споредбата на бројот на вработени на годишно ниво, во однос на третиот квартал од 2022 година, покажува дека во третото тримесечје од годинава имало 108.000 вработени помалку или 6,3 отсто. Истовремено, бројот на невработени е намален за 24,4 отсто на годишно ниво, а за 2,1 отсто на тримесечна основа.

Стапката на вработеност, која го покажува учеството на вработените во работоспособното население (од 15 до 64 години), од јули до септември годинава изнесува 65,8 отсто, што е намалување за 0,2 процентни поени на тримесечно ниво. .

Во однос на третиот квартал од 2022 година, стапката на вработеност во третото тримесечје од 2023 година е зголемена за 0,7 процентни поени. Истражувачката стапка на невработеност, која кај населението од 15 до 64 години е 5,6 отсто, е пониска за 0,1 процентен поен на квартална основа, а за 1,2 процентни поени на годишно ниво.

Можеби ќе ве интересира...

Европејците се откажуваат од основните работи: Прескокнуваат оброци, не нарачуваат храна, купуваат на распродажби

BiznisPRO

САНКЦИИ ЗА КАМИОНИ: Земјите од ЕУ забрануваат руски и белоруски камиони

BiznisPRO

Напнатост меѓу богатите: Милионерите и оваа година бараат зголемување на даноците за милијардерите

BiznisPRO