Програмерите „силно паднаа“ – Каква работна сила сега се бара во Хрватска?

Програмерите имаа најголем пад на рангирањето на најбараните занимања во Хрватска.

На листата на најбарани професии обично се наоѓаат продавачи, возачи, келнери и готвачи.

Најбарани занимања се исти како и минатиот месец – продавач, магационер, возач, келнер, готвач и сметководител, кои заедно генерирале годишно зголемување од 1,7 отсто на бројот на огласи на порталот за вработување Моја работа.

Најголем пад на рангирањето на најбараните професии доживеале програмерите, од 13 на 24 место, а најголем раст забележале лекарите, кои од 25-то место една година претходно скокнале на 12-та најбарана професија во Јули 2023 година.

Според месечниот индекс (OVI) на онлајн огласи на објавени работни места, создаден во соработка со Економскиот институт во Загреб и порталот Моја работа, индексот за јули паднал за еден процент во однос на претходниот месец.

Можеби ќе ве интересира...

ПЛАТА И ДО 1.000 ЕВРА, НО НИКОЈ НЕ СЕ ЈАВУВА НА ОГЛАСОТ: Се што ви треба е возачка дозвола, но еве во што е проблемот

BiznisPRO

За прв пат во историјата: Станбените кредити се поевтини во Хрватска отколку во Германија

BiznisPRO

Најуспешните градови во Хрватска: Другите на листата ќе изненадат многумина

BiznisPRO