Производството на вино е најниско во последните 60 години

Светското производство на вино во 2023 година се очекува да биде најниско во последните 60 години поради слабата култура на јужната хемисфера и некои производители во Европа.

Во прелиминарната прогноза на OIV, се наведува дека светското производство на вино годинава, без соковите и шерито, ќе биде меѓу 241,7 и 246,6 милиони хектолитри (mhl), додека просечната вредност се проценува на 244,1 mhl.

Доколку се остварат предвидувањата, глобалното производство на вино ќе биде за седум проценти помало од 2022 година и најниско од 1961 година, кога во светот беа произведени 214 mhl, додава OIV.

Еден хектолитар одговара на количината на вино што се вклопува во 133 стандардни шишиња од овој пијалок.

Можеби ќе ве интересира...

Институтот за меѓународни финансии прогнозира пад од 15 проценти на руската економија

BiznisPRO

Израел со највисока стапка на економски раст во последните 21 година и во светски рамки

BiznisPRO

Ефикасна деловна норма: Како да водите 15-минутен состанок?

BiznisPRO