Околу 63.000 патници погодени од прекини: Рајанер откажа повеќе од 350 летови поради прекини во контролата на летот

Нискобуџетната авиокомпанија Ryanair рече дека минатиот месец бил најдобриот досега за бројот на патници и покрај тоа што била принудена да откаже повеќе од 350 летови поради дефект на системот за контрола на летање во Велика Британија.

Ирската авиокомпанија во понеделникот соопшти дека 63.000 нејзини патници биле погодени од прекинот што траеше неколку дена откако британската национална служба за воздушен сообраќај, Натс, беше принудена да се врати на рачна контрола на летот по дефект на компјутерот една недела претходно, објави Гардијан.

Привремениот колапс на услугите на АТЦ се случи на банкарскиот празник во август, еден од најфреквентните периоди од годината поради патувањата за летниот одмор.

Проблемот ги принуди авиокомпаниите да откажат скоро 1.600 летови до и од ОК, со дополнителни откажувања и одложувања низ цела Европа, бидејќи авионите и екипажот останаа надвор од позицијата, според Цириум.

Откажувањето едвај предизвика пад на глобалното воздушно патување – бројките од индустриското тело Еуроконтрол покажаа дека имало 31.300 летови на денот на прекинот – и Ryanair сè уште можеше да го пријави својот најголем број на летови досега додека луѓето се вратија на нивното патување пред откажувањето. ги оценува ограничувањата за Ковид.

Авиокомпанијата превезе 18,9 милиони патници во текот на август, што според неа е повеќе од 11% повеќе од истиот период во 2022 година. Претходниот месечен рекорд беше 18,7 милиони, поставен во јули.

Рајанер, меѓу најголемите европски корпоративни загадувачи, објавува само податоци за просечните емисии на јаглерод од своите летови по километар, но веројатно е дека рекордниот број на патници одговарал на повисоки емисии на јаглерод, што придонесува за глобалното затоплување.

Можеби ќе ве интересира...

Вредноста на доларот паѓа: Еве која е причината за овој тренд

BiznisPRO

Датумот на продолжувањето со работа сè уште не е познат: BMW привремено го СУСПЕНДИРА ПРОИЗВОДСТВОТО во Шенјанг

BiznisPRO

Американски гигант повлекува медалјони од пилешко: во нив пронајден метал

BiznisPRO